Meer

Inhoud

Nieuwjaarstoespraak 2017 Rob Bats
Bestuurlijk Opdrachtgever
Rob Bats

Nieuwjaarstoespraak 2017 Rob Bats

Hieronder treft u de nieuwjaarstoespraak aan van burgemeester Rob Bats zoals uitgesproken op de nieuwjaarsreceptie van 3 januari 2017. 

Dames en heren, hartelijk welkom bij de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente Steenwijkerland.

Ik wil graag beginnen met u een mooi, gezond, succesvol en warm 2017 toe te wensen.

Er ligt een nieuw jaar voor ons. Een jaar dat ik graag wil beginnen met een heel korte terugblik; kort, want ik wil vooral vooruitkijken.

Ik heb Steenwijkerland leren kennen als een betrokken en sociale gemeente. U bent met elkaar begaan. En dat is iets waar u trots op mag zijn. Want fit, gezond en zonder zorgen een nieuw jaar beginnen is makkelijker dan voor die groep die met ziekte kampt of die het financieel minder voor de wind gaat. Voor hen zijn er uiteraard onze voedselbank en andere instellingen, die mensen ondersteunen. Helaas is het nodig, ook hier, en wat doen ze goed werk.

Zo maakte ik kortgeleden ook kennis met de Stichting JY die mij uitnodigde voor een kerstdiner voor minima. Het heeft me stil gemaakt. En trots. Om te zien en voelen wat hier kan in Steenwijkerland: verbinden en vernieuwen. In onze gemeente wonen en werken inwoners en instellingen die aandacht hebben voor zij die minder bedeeld zijn. Een beschutte plek bij de Noord West Groep, vrijwilligerswerk, mantelzorg, maar zeker ook onze ondernemers die plaats bieden. Dankzij hen is er niet alleen zorg en ondersteuning, maar ook aandacht omdat het niet iedereen voor de wind gaat.

Op de valreep van het nieuwe jaar mocht ik nog onze oudste democratie in Steenwijkerland, het Kerspel in IJsselham voorzitten waar ik kennis heb gemaakt met de Stichting Groene Wens Boot; een fluisterboot voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking die in gezinsverband of met hun naasten een dag in de Weerribben Wieden willen varen. Eén dag genieten van onze trots. Wist u het? We hebben het hier in onze gemeente, de boot ligt in Ossenzijl.

Ook ben ik trots op onze inwoners, dat zij die moesten vluchten en van ver komen hier hun thuis mochten vinden; hier welkom zijn en onderdeel zijn en blijven van onze gemeente. Ik heb velen van hen in december nog gesproken; ze zijn dankbaar en voelen zich thuis in onze gemeente. Wij zijn een sociale gemeente en weten dat het ook inspanning kost om dat te blijven, en het is zeker niet vrijblijvend! In tijden van spanning staan zeker ook mensen die hebben moeten vluchten onder druk, maar ik hoop van ganser harte nooit hier.

Trots! Het woord is al een paar keer genoemd. Wat mij betreft is trots het woord waar we 2017 mee inluiden. Trots de toekomst inkijken. En daar hebben we alle reden toe. Kwam er bij u ook een enorm gevoel van trots en verbondenheid op, toen u net de film zag in en over onze gemeente? Een gevoel van wauw, dit is onze gemeente. Onze eigen inwoners zijn zeker en oprecht trots op hun woonomgeving. En terecht, want wat hebben we een prachtige gemeente met 3 steden, prachtige dorpen en buurtschappen. Geweldige en zo gevarieerde natuur en energieke en vernieuwende bedrijvigheid waar menig grotere gemeente jaloers op kan zijn. Een initiatief als de schaatsbaan, onze ondernemersverenigingen, onze dorpsverenigingen, onze business club, onze ambities tot ver over de grenzen. Sta er eens bij stil, dames en heren. Hier is het allemaal.

Waarom burgemeester spreekt u in al die superlatieven? Nou beste mensen, daarom!

Het valt mij op, en als geboren Saks voel ik de vrijheid om het te zeggen, dat we trots niet zo vaak benoemen. We zijn hier meer van "doe maar gewoon en niet te protserig" en branie is vooral voor de Randstad. Ik begrijp dat en zie en voel onze cultuur ook wel. We zijn soms misschien ook wel nederig van trots. Maar trots heeft ook iets moois, iets dat verbindt. Omdat je wilt laten zien dat je iets bijzonders of moois hebt of hebt gedaan en dat wilt delen met anderen. Misschien is onze bescheidenheid onze volksaard. En toch, in mijn ogen doen we ons dan geweldig tekort. Want hier is veel om trots op te zijn.

Over onze natuur en nationaal park en over ons werelderfgoed hoeft eigenlijk niks meer te worden gezegd; dat spreekt bij iedereen voor zich. Dat benoemen we overigens ook niet vol trots maar meer als een vanzelfsprekendheid. En er is zoveel meer. Onze historische steden, hoge kerken, bruisende horeca, culinaire sterren en veel-meer-bijna-sterren en bedrijven die all over the world "ons" produkt verkopen. Daarnaast zijn onze ondernemers actief en energiek in de gemeente maar zeker ook daarbuiten. Al dan niet verenigd in de business club geven ze Steenwijkerland energie en glamour en veel elan voor welk vernieuwend en verbindend initiatief dan ook. Dat is ook trots; naast prachtige natuur een geweldig economische stuwkracht.

Steenwijkerland, kortom, staat op de kaart. Door onze centrale en logistiek goede ligging aan snelweg, spoor en water hebben we alles mee. Zullen we daarom in 2017 met kracht verder gaan met het afmaken en uitventen van alles waar we goed in zijn!? En dat is veel. We sluiten dus niet 2016 af maar beginnen met 2017. Een trots 2017.

Ook politiek is 2017 een nieuw jaar. Een jaar voor de nieuwe verkiezingen van 2018. Er is grote ambitie, en er ligt ook nog genoeg voor uitvoering. De Raad van Steenwijkerland heeft ook een grote wens om nog meer samen met de inwoners van onze gemeente tot ideeënontwikkeling en besluitvorming te komen. Eigenlijk om vernieuwend nog meer te verbinden. Ik denk dan ook zeker dat in dat opzicht 2017 ook een jaar van verbinden en vernieuwen kan worden. Wat zou het mooi zijn als Steenwijkerland hier landelijk ook een van de trendsetters zou kunnen zijn. Trots op de gemeente en trots op onze politiek.

Voor het college is 2017 een jaar van afronding zo vlak voor de verkiezingen in maart 2018. Ik ken de ambities van het college om dit jaar nog veel af te ronden. De plannen die Steenwijkerland nog mooier zullen maken liggen bijna voor het oprapen. We gaan dit samen doen!

Beste mensen, ik sluit af met de hoop, met de wens en het streven dat we er met elkaar in 2017 een groots jaar van maken. Een fier jaar waarin we de gezamenlijkheid uitstralen van de mooiste gemeente van Nederland, van de energiekste en meest sociale samenleving van Nederland en van die gemeente die daar meer dan trots op is.

We gaan ons hier samen, inwoners, ondernemers, politiek en al die anderen keihard voor inzetten. Hier, in de regio, in de rest van het land en overal, want Steenwijkerland is het waard.

Een fijn, gezegend, warm, succesvol en gezond 2017!